Przecieranie drewna

Przecieranie drewna Drzewo jest przecierane w specjalistycznych zakładach zakładach świadczących usługi tartaczne. Na obszarach gęsto zalesionych pozyskanie dobrego drewna nie nastręcza wielu problemów. Drzewo z wycinki trafia bezpośrednio do tartaku a potem do zakładów stolarskich. Stolarz na potrzeby swojego warsztatu może zaopatrywać się w drewno bezpośrednio w lesie i oddać go na tartak do obróbki. Kiedyś powszechnie uważano, że pora , w której ścina się drzewa ma wyjątkowe znaczenie. W związku z tym zalecano wycinkę w okresach chłodnych, jesienią i zimą gdy zwartość soku w drewnie jest najniższa. Jednakże faktem jest, że drewno z drzew ściętych latem charakteryzuje się wcale nie gorsza jakością, wymaga tylko dłuższego suszenia. Przecieranie drzewa ściętego latem czy zima nie rożni się zasadniczo od siebie, jedynie inne będą warunki przechowywania tarcicy w obydwu przypadkach. Drewno pozyskane podczas wycinki ma postać kloców, tak zwanych okrąglaków. Ważne przy jest, aby pozostałe pieńki były jak najkrótsze, co pozwala maksymalnie wykorzystać łączną masę drzewa. Najlepszym pod tym względem sposobem jest karczowanie, które pozwala na pozyskanie całych drzew wraz z korzeniami, które odcina się bezpośrednio od pnia. Drewno po ścince w postaci kloców przewożone jest na tartak, lekko suszone i rznięte na trakach. Następnie jest odpowiednio sortowane i magazynowane w specjalny sposób, który pozwala na przeschniecie i nie dopuści do zagrzybienia i wypaczenia. Drewno klasyfikuje się zgodnie z ustalonymi kryteriami i oddziela się od siebie różne pod względem jakości sztuki. Zdrowe pełnowartościowe drzewo jest prawie pozbawione sęków, z nieznacznymi tylko wadami i ryskami. Zwykłe zdrowe drewno może mieć nieznaczne wady ale charakteryzuje się ogólnie wysoką jakością drewna. Wreszcie drewno chore, kręte lub sękate, które nadaje się do produkcji materiałów drewnopodobnych. Przecieranie drewna powinno odbyć się jak najszybciej, co pozwala na usprawnienie procesu przechowywania. Przerznięte deski sortuje się według jakości i grubości zgodnie z ustalonymi kryteriami.

Post Navigation